Nieuws

19
nov
2013
Een nieuwe uitkeringsregeling voor vroeggeboren kinderen van DES-dochters?
Het heeft lang geduurd, maar het ziet ernaar uit dat er een uitkeringsregeling komt voor prematuur geboren DES-kleinkinderen met problemen als gevolg van de vroeggeboorte. De betrokken partijen zijn het DES Centrum, de farmaceutische bedrijven die indertijd DES produceerden en hun verzekeraars. Deze partijen zijn het eens over de inhoud van de regeling. Toch duurt het nog een tijd voordat er ook echt uitkeringen aangevraagd kunnen worden.
6
nov
2013
Kwaliteitscriteria voor DES-dochters nu online
De afgelopen weken hebben we op social media regelmatig naar het screeningsprotocol voor DES-dochters én het screeningsprotocol voor medische professionals verwezen. En op deze website is er ook ruim aandacht voor. Aan het screeningsprotocol voor DES-dochters is nu een set van kwaliteitscriteria toegevoegd. Waarom deze kwaliteitscriteria? En hoe zijn ze tot stand gekomen?
31
okt
2013
Wie zijn de vrijwilligers van het DES Centrum? Marit Poulissen
Maria Zwart gaf het al aan in haar interview: het DES Centrum vangt werkzaamheden op met vrijwilligers en mensen uit het netwerk. Want het DES Centrum wil de projecten waarin het participeert goed voortzetten en afronden. Maar wie zijn dan die vrijwilligers? En wat drijft hen om zich als vrijwilliger in te zetten voor het DES Centrum?
Wie zijn de vrijwilligers van het DES Centrum? Marit Poulissen
30
okt
2013
In memoriam Professor Treffers
Op 21 oktober jl, is professor Pieter Eric Treffers overleden op 85-jarige leeftijd. Pieter Treffers was hoogleraar verloskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij stond bekend als een bescheiden, vriendelijk mens met een grote deskundigheid, en zo hebben we hem ook meegemaakt. Hij was groot voorstander van zo min mogelijk medische ingrijpen rond zwangerschap en bevalling.
14
okt
2013
Ben jij op de hoogte van het screeningsprotocol?
Het DES Centrum ontwikkelde een screeningsprotocol voor DES-dochters dat de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)) goedkeurde. Daarover berichtten we in maart van dit jaar. Waarom we zorgden voor het screeningsprotocol?
1
okt
2013
“Tijden veranderen. Het DES Centrum ook”.
“We werken hard aan een DES Centrum met een nieuwe organisatiestructuur”, zegt Maria Zwart, directeur van het DES Centrum. “Mensen gaan dat merken, bijvoorbeeld in onze bereikbaarheid. Maar ons streven is om de dienstverlening op pijl te houden. Tijden veranderen. Wij ook”.
“Tijden veranderen. Het DES Centrum ook”.
29
aug
2013
Wetenschappelijke artikelen
In de loop van de jaren heeft het DES Centrum een groot aantal wetenschappelijke artikelen rond het onderwerp DES verzameld. Deze wetenschappelijke artikelen zijn overzichtelijk weergegeven in een Excel-bestand.
Wetenschappelijke artikelen
29
aug
2013
Gezondheidsgevolgen in de toekomst
Wat staat mij of mijn (eventuele) kinderen in de toekomst nog te wachten aan DES-gevolgen? Dat is een vraag die regelmatig voorbij komt aan de telefoon of in de email. Een vraag waar we helaas geen duidelijk antwoord op kunnen geven, maar de strekking is vaak hetzelfde: daar hebben we meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.
Gezondheidsgevolgen in de toekomst