voor DES-kleinkinderen

De gevolgen voor DES-kleinkinderen

‘DES-kleinkinderen’ zijn de kinderen van DES-zonen en -dochters. Toen hun grootmoeder zwanger van hen was, schreef haar zorgverlener DES aan haar voor. Er zijn aanwijzingen dat deze blootstelling aan DES ook voor haar kleinkinderen gevolgen kan hebben. 

Om wat voor DES-gevolgen gaat het?

Twee gevolgen springen het meest in het oog:

 • Hoger risico op vroeggeboorte
  Kinderen van DES-dochters worden bovengemiddeld vaak te vroeg geboren. Te vroeg geboren baby’s (‘couveusekinderen’) kunnen in meer of mindere mate kampen met motorische problemen, ontwikkelingsstoornissen, verstandelijke handicaps en gehoor- en gezichtsstoornissen. Dit zijn stuk voor stuk indirecte DES-gevolgen die doorgaans een leven lang duren.
 • Hoger risico op hypospadie
  DES-kleinzonen hebben een verhoogde kans op ‘hypospadie’. Dit is een aangeboren aandoening waarbij de plasbuis niet op het topje van de penis uit komt, maar eronder. Nederlands onderzoek constateerde dit hogere risico in 2002. Andere Nederlandse wetenschappers bevestigden het in 2006. Vergelijkbaar Amerikaans onderzoek zag het hogere risico niet.

Er zijn geen andere gevolgen?
Daar lijkt het vooralsnog op. In Amerika is in 2006 en 2008 onderzoek gedaan naar directe DES-gevolgen voor DES-kleindochters. Dit zijn de belangrijkste resultaten:

 • Geen DES-gerelateerde vormafwijkingen
  DES-kleindochters hebben niet de specifieke DES-gerelateerde vormafwijkingen (zoals adenosis, hanenkam, pofmouwtjes) die hun moeders wel vaak hebben.
 • Geen afwijkende menstruatie
  DES-kleindochters ondervinden ‘normale’ problemen bij hun menstruatie. Mogelijk duurt het wel zo’n vier maanden langer voordat ze een regelmatige cyclus hebben.
 • Geen grotere hoeveelheid zwangerschapsproblemen
  DES-kleindochters hebben niet bovengemiddeld veel zwangerschapsproblemen, zoals buitenbaarmoederlijke zwangerschap, miskramen of vroeggeboorte.
 • Geen verhoogde kans op kanker
  DES-kleindochters lopen niet méér risico dan andere vrouwen op het ontwikkelen van kanker (aan de geslachtsdelen).

En de gevolgen voor de vruchtbaarheid?
Er is nog geen definitief antwoord op de vraag of DES-kleindochters meer kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen. De onderzoeksgroep was hiervoor tot nog toe te klein. Met betrekking tot DES-zonen zijn er geen aanwijzingen dat ze bovengemiddeld vaak vruchtbaarheidsproblemen hebben

 

Meer weten?