Nieuws

15
dec
2022

Terugblik en vooruitkijken

Terugblik en vooruitkijken

En dan is het jaar alweer bijna voorbij. Een moment om terug te blikken maar natuurlijk ook om vooruit te kijken.

Dit jaar stond voor ons vooral in het teken van ons 40-jarig jubileum. We vierden dit op een mooie junidag in de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Niet alleen kwamen er boeiende sprekers aan het woord, maar ook werd het eerste exemplaar overhandigd van ons jubileumboek "Ik zou sowieso geboren zijn" en was er een bijbehorende fototentoonstelling. 

Wil je meer lezen over de sprekers en wat ze ons vertelden? Kijk dan verderop op onze website.

Het DES Centrum vindt het belangrijk dat goed in kaart wordt gebracht of er nog gezondheidseffecten zijn voor DES-dochters op latere leeftijd. Daarom hebben wij dit jaar het Nederlands Kanker Instituut (NKI) opdracht gegeven om verder onderzoek te doen naar het risico op kanker bij DES-dochters. Het gaat dan met name over borstkanker, eierstokkanker en melanoom. De resultaten van het onderzoek verwachten we in 2023. Natuurlijk houden we jullie daarvan op de hoogte.  

Verder was er dit jaar nieuws over de vergoeding van het DES-uitstrijkje en brachten we een infographic uit met de resultaten van onze enquête. 

En in 2023?

Komend jaar willen we een video maken waarop informatie over DES en met name over het screeningsprotocol, aan doktersassistenten en andere medische zorgverleners wordt uitgelegd. Een ambitieus project, waarbij we de hulp van deskundigen gaan inroepen.  

Ons bestuurslid Irene Goes zal in de eerste helft van 2023 terugtreden nadat ze acht jaar bestuurslid is geweest. Ze heeft enorm veel voor het DES Centrum betekend en haar afscheid laten we zeker niet ongemerkt voorbij gaan. 

Verder kijken we komend jaar uit naar de resultaten van het NKI-onderzoek. Daarnaast bestudeert onze Wetenschappelijke commissie internationale onderzoeken naar eventuele gezondheidseffecten bij DES-zonen. Ook daarvan wordt komend jaar verslag gedaan. 

Natuurlijk zijn we ook in 2023 bereikbaar voor jullie vragen en verhalen. 

Voor nu wenst het bestuur en de medewerker van het DES Centrum jullie allen mooie feestdagen en een goed begin van 2023!