Nieuws

24
jun
2022

Nogmaals: vergoeding uitstrijkje

Nogmaals: vergoeding uitstrijkje

Kort geleden lieten wij weten dat het DES-uitstrijkje vergoed wordt door de zorgverzekeraar, omdat het gezien wordt als een medische indicatie. Maar hoe zit het dan met het eigen risico? 

Na onze aankondiging over de vergoeding van het uitstrijkje kregen we nogal wat vragen. Sommige DES-dochters zagen de vergoeding niet terug, anderen kregen een rekening voor de laboratoriumkosten. Hieronder alle informatie op een rij.

Medische kosten vallen onder eigen risico

Bijna alle medische kosten die je maakt en die door de zorgverzekering vergoed worden vallen onder het eigen risico. Dat geldt dus ook voor het uitstrijkje. Heb je geen andere medische kosten gemaakt in een jaar dan lijkt het dus net of het uitstrijkje niet vergoed wordt, omdat het van je eigen risico afgaat. Heb je je eigen risico van dat jaar al opgemaakt, dan zie je de kosten van het uitstrijkje niet terug.

Uitstrijkje bij de huisarts

Consulten bij de huisarts vallen niet onder het eigen risico. Wordt je uitstrijkje door de huisarts of doktersassistente gemaakt, dan hoef je dit onderzoek niet te betalen. Maar let op: de kosten van het laboratorium dat het uitstrijkje beoordeelt, horen daar niet bij. Deze kosten vallen dus wel onder het eigen risico. De laboratoriumkosten zijn rond de 63 euro.

Uitstrijkje bij de gynaecoloog

Laat je je uitstrijkje door de gynaecoloog maken, dan vallen de kosten voor dit onderzoek én de kosten voor het laboratorium onder het eigen risico. 

Waarom is een uitstrijkje voor DES-dochters niet gratis?

Dat komt omdat het niet onder het bevolkingsonderzoek valt. Bevolkingsonderzoeken zijn voor iedere deelnemer gratis. Dat geldt ook als jij als DES-dochter een HPV test in het bevolkingsonderzoek laat doen.
Komt er een negatieve uitslag uit een bevolkingsonderzoek en moet je daarvoor behandeld worden, dan valt dit ook weer onder de 'normale' zorgkosten. Met andere woorden: dan gaat het ook weer van je eigen risico af.