Nieuws

6
nov
2013

Kwaliteitscriteria voor DES-dochters nu online

De afgelopen weken hebben we op social media regelmatig naar het screeningsprotocol van DES-dochters én het screeningsprotocol voor medische professionals verwezen.  Op deze website is er ook ruim aandacht voor. Aan het screeningsprotocol voor DES-dochters is nu een set van kwaliteitscriteria toegevoegd. Waarom deze kwaliteitscriteria? En hoe zijn ze tot stand gekomen?

Het screeningsprotocol én de kwali­teitscriteria geven jou, de DES-dochter, hand­vatten om met jouw arts afspraken te ma­ken. Het gaat hier om persoonlijke afspraken over de zorg die jij nodig hebt en die aansluit bij jouw wensen.

Afspraken die je met je arts kunt maken zijn bijvoorbeeld gaan over: hoe vaak bij jou een uitstrijkje wordt gemaakt; of de screening moet stoppen bij 60 jaar of juist doorgaan; de aanwezigheid van een co-assistent of niet bij een screening; over welke onderwerpen je met de arts wilt praten tijdens het screeningsconsult; hoe je de uitslag van het uitstrijkje wilt horen én meer.

De kwaliteitscriteria zijn gebaseerd op de wensen en behoeften van DES-dochters. Een enquête onder DES-dochters én twee focusgroepbijeenkomsten met een aantal DES-dochters leverden deze kwaliteitscriteria op.

Onder Dossiers op deze website staat alle informatie hierover bij elkaar. Waaronder het screeningsprotocol.