Nieuws

18
jul
2023

Endometriose en Lichen sclerosus bij DES-dochters

Endometriose en Lichen sclerosus bij DES-dochters

Bij het DES Centrum komen regelmatig vragen binnen of DES-dochters een verhoogd risico hebben op Endometriose of Lichen sclerosus. Op deze vragen kan helaas nog geen eenduidig antwoord worden gegeven.

Dit komt aan de ene kant door het verhoogde aantal gynaecologische controles bij DES-dochters, waardoor Endometriose of Lichen sclerosus wellicht sneller door de gynaecoloog worden opgemerkt. Aan de andere kant is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen DES en deze aandoeningen, waarbij rekening is gehouden met het aantal verhoogde gynaecologische controles bij DES-dochters t.o.v. het aantal controles bij vrouwen die niet aan DES zijn blootgesteld.

Wat is Endometriose en hoe herken je het?
Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat normaal in de baarmoeder zit ook in de buikholte voorkomt. Deze aandoening kan gepaard gaan met hevige buikpijn door de gehele buik tijdens de menstruatie, pijn tijdens het vrijen en moeilijker zwanger worden.

Wat is Lichen sclerosus en hoe herken je het?
Lichen sclerosus is een aandoening van de huid van de schaamlippen, met lichte, glanzende plekken bij de ingang van de vagina en/of rond de anus. Deze huidaandoening gaat gepaard met verlies van elasticiteit van de huid. Je merkt dit vooral doordat het met jeuk en pijn van de schaamlippen samen kan gaan, ook bij het vrijen.

Lichen sclerosus bij mannen
Lichen sclerosus kan ook bij mannen voorkomen op de penis, eikel of voorhuid en/of bij de anus. Jeuk en pijn gaan hier vaak mee gepaard.

Dit artikel werd geschreven door de Wetenschappelijke Commissie van het DES Centrum.