Nieuws

12
sep
2022

HPV-vaccinatie na voorstadium baarmoederhalskanker

HPV-vaccinatie na voorstadium baarmoederhalskanker

Vrouwen die behandeld zijn voor een voorstadium van baarmoederhalskanker lopen na een HPV-vaccinatie 60% minder risico op nieuwe HPV gerelateerde aandoeningen. Dat hebben buitenlandse onderzoeken aangetoond. 
Voor deze vrouwen kan een vaccinatie dus zinvol zijn. Helaas worden de kosten hiervan voor vrouwen die ouder zijn dan 26 jaar, niet vergoed.  

Gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven: “De Nederlandse studie naar dit onderwerp loopt nog. We verwachten de resultaten hiervan begin 2024. Een vergelijkbaar onderzoek van Engeland en Zweden zal ook rond die tijd klaar zijn. Pas dan kan de vaccinatie mogelijk vergoed gaan worden. Tot die tijd betalen vrouwen zo'n € 450 - € 500 voor de vaccinatie.”  

DES-dochters hebben niet vaker HPV gerelateerde aandoeningen dan andere vrouwen. Maar ook voor hen kan een vaccinatie na behandeling van een voorstadium van baarmoederhalskanker nut hebben, aldus Ruud Bekkers. “Maar,” voegt hij eraan toe “de DES controles kunnen niet stoppen na vaccinatie.”