Nieuws

16
mei
2022

Het land van verlangen

Het land van verlangen

Mieni Westerink bracht in 2013 haar boek “Dagboek van een DES-dochter" uit. Hierin schreef ze over haar ervaringen als DES-dochter, haar zwangerschapsproblemen en haar opname in een psychiatrische kliniek. Nu heeft ze dit boek bewerkt en er een nawoord bijgeschreven waarin ze vertelt wat er sinds 2013 in haar leven is gebeurd. Het heet nu: "Het land van verlangen".

Mieni: “Er zijn alweer wat jaren verstreken sinds ik mijn boek schreef. Maar ik ben altijd blijven schrijven. Schrijven is belangrijk voor me. Niet om dingen van me af te schrijven, maar juist om ze “naar me toe te schrijven,” zoals Jan Wolkers dat zei.” 

In je boek beschrijf je de psychische problemen waarmee je kampte. Hadden die problemen te maken met je DES-achtergrond? 
“Dat is uiteindelijk niet te zeggen. Waar begint iets en wat heeft invloed op elkaar? Door DES had ik wel veel zwangerschapsproblemen. Die problemen en de onzekerheden daarover hebben wel een rol gespeeld. Net als het feit dat ik als gevolg van die problemen jarenlang veel slaaptekort heb gehad. Stress is sowieso een belangrijke factor bij het ontwikkelen van psychische problemen.” 

Hoe gaat het nu met je? 
“Het gaat goed. Gelukkig ben ik een positief ingesteld mens. Het heeft mij altijd enorm geholpen om te kijken naar wat ik wel heb. In de psychiatrie heb ik veel zelfkennis verworven. Ik heb zeker steun aan de begeleiding gehad, maar het meeste moet toch uit jezelf komen. Herstellen doe je zelf. Dit heeft tijd nodig. Wat dat betreft heb ik veel gehad aan een citaat van de Nigeriaanse schrijver Ben Okri: “En de tijd zal een vreemd soort honing door het bitter mengen.”” 

“Het land van verlangen” is te koop bij uitgeverij Elikser, Leeuwarden.