Nieuws

17
jul
2019

Informatie, ontroering en ontspanning

Informatie, ontroering en ontspanning

Door Hanneke Nusselder

Op 15 juni ontmoetten DES betrokkenen elkaar in Kamerik, in het prachtige Groene Hart. Dit keer was de aanleiding geen jubileum, maar simpelweg de wens om elkaar weer te spreken en informatie te delen. En wat kwam er veel informatie voorbij! 

Welke rol speelt DES anno 2019 in je leven? Word je nog met gevolgen geconfronteerd? En is er al meer bekend over gevolgen bij de derde generatie? Deze en andere vragen kwamen uitgebreid aan bod. 

Maar allereerst was er de donateursvergadering. Omdat we daar met een kleine club mensen waren, ontsponnen zich al snel gesprekken tussen donateurs en bestuur. Onze penningmeester, Willy Ophelders, gaf uitleg over de jaarrekening en Sylvia de Kuijer, onze voorzitter, vertelde over de activiteiten van het DES Centrum in 2018 en 2019.  

Ondertussen arriveerden de overige deelnemers en was er koffie en thee. Niet zoals twee jaar geleden buiten op het terras, daar was het het weer niet voor, maar in een zaal met uitzicht op het water en op de weilanden waar boerengolf werd gespeeld. 

Na de opening van de voorzitter was het woord aan schrijfster Geeri Bakker. Zij gaf een prachtige lezing over haar ervaringen als DES dochter. Met name ging zij in op de rouwverwerking in haar leven, o.a. toen een zwangerschap uitbleef. Rouwverwerking is meer dan de vijf fases waar Elisabeth Kübler-Ross over schreef. Het is een proces bestaande uit een wirwar van fases die je soms totaal onverwacht overvallen. Zo kun je achter elkaar en door elkaar last hebben van heel veel verschillende gevoelens, zoals jaloezie, boosheid, verdriet of eenzaamheid. Er is geen recept voor rouwen. Iedereen doet het op zijn eigen manier en er is geen goed of fout. 

Matti Rookus is onderzoeker bij het NKI en voorzitter van onze Wetenschappelijke commissie. Zij gaf deze middag een presentatie waarin zij de resultaten van verschillende onderzoeken naar DES-gevolgen bij de derde generatie op een rij had gezet. 

Wil je hier meer over lezen? Het DES Centrum heeft over gevolgen voor de derde generatie een flyer gemaakt die je hier vindt. Bespreking van een recent onderzoek bij DES kleindochters vind je hier. 

Als laatste spreker vertelde DES dochter en fotografe Petra Kroon over haar kunstproject voor de Fotoacademie. Hiervoor legde zij de geschiedenis van DES op foto’s vast. Haar eigen herinneringen kwamen voorbij, maar ook fotografeerde zij DES moeders en –dochters. Deze geportretteerden waren aanwezig in de zaal en vertelden over hun ervaringen met DES en de mate waarin DES als een rode draad door hun leven loopt. Aangrijpend was het moment waarop Petra een flesje pillen met het DES hormoon door de zaal liet gaan. Het letterlijk in je handen houden van het medicijn dat de DES moeders kregen deed wat met de toehoorders. 

Een ander kunstproject waar DES een belangrijke rol in speelt is “Bloedtest”, op dit moment te zien in Gent. Journaliste Greet Pluymers vertelde hier kort iets over en had daarnaast de DES krant meegenomen die zij en fotografe Elisabeth Broekaert hebben gemaakt. Deze is ook op de tentoonstelling in Gent te verkrijgen. www.bloedtest.org

Tussen de presentaties door konden aanwezigen terecht bij Annelies en Sanderijn van Massage to Move voor een handmassage. Heerlijk en relaxend! En tenslotte was er natuurlijk een borrel en een hapje. 

Wij kijken terug op een geslaagde middag waarin informatie, ontroering en ontspanning elkaar afwisselden. Iedereen die aan deze dag heeft meegewerkt en alle deelnemers willen we hartelijk bedanken! Hopelijk zien we elkaar weer een volgende keer!