Nieuws

15
mei
2019

Meer samenhang nodig in zorg en ondersteuning

Meer samenhang nodig in zorg en ondersteuning

Problemen die ouderen, mantelzorgers of mensen met een chronische aandoening ervaren, spelen zich af op verschillende levensgebieden. Ze kunnen niet gaan en staan waar ze willen, hebben moeite met sociale contacten, het huis op orde houden, persoonlijke verzorging, inkomen of tijdsbesteding. Eén op de drie van deze mensen geeft hun leven een onvoldoende. 

Vaak wordt gedacht dat een oplossing op één van deze levensgebieden, bijvoorbeeld het opbouwen van een sociaal netwerk of het regelen van het huishouden, de problemen de wereld uit helpen. Maar de praktijk leert dat deze problemen in elkaar grijpen. "Daarom is een samenhangende aanpak nodig," zegt Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland. 

Deze bevindingen komen uit een onderzoek op Mijnkwaliteitvanleven.nl Aan dit initiatief, dat van start ging in 2014, toen de zorg werd gedecentraliseerd, hebben in de afgelopen vijf jaar ruim 58.000 mensen meegedaan. Mijnkwaliteitvanleven.nl zorgt ervoor dat de ervaringen van de hulpvragers bij de betrokken gemeenten terechtkomen. Onlangs hebben 150 gemeenten een overzicht ontvangen. 

Wie meer wil weten kan terecht op www.mijnkwaliteitvanleven.nl 

Bron: Patiëntenfederatie Nederland