Nieuws

23
jun
2016

"Hønk & Poppie", een persoonlijk verhaal over DES

"Een baarmoeder zou toch de veiligste plaats op aarde moeten zijn. En de eerste weken verliepen voor mij ook probleemloos. Ik ontwikkelde geen syndroom van Down of een open ruggetje. Als Mama niet naar de gynaecoloog was gegaan, zou ik geboren zijn zonder ook maar één enkele afwijking. Maar helaas deed zij dat wel. Ze had al meerdere miskramen achter de rug en wilde er alles aan doen deze baby te behouden. Op dat moment was ik nog maar een klein speldenknopje.
Mama slikte de tabletjes met de onuitspreekbare naam di-ethylstilbestrol, door de arts kortweg DES genoemd. Twijfelen deed ze niet. Waarom zou ze? De arts had toch gezegd dat ze het bed niet hoefde te houden, zolang ze de tabletjes maar nam."

Vera Wijnveen vertelt in haar boek "Hønk & Poppie" wat de gevolgen zijn van het slikken van dit medicijn. Voor haar moeder, maar zeker ook voor haarzelf. Het bijzondere is dat ze dat verbindt aan haar leven op een boerderij in Noorwegen. Daar komt ze voortdurend in aanraking met zwangerschappen en geboortes. Van koeien en kalfjes weliswaar, maar het raakt haar tot in de bodem van haar vrouw-zijn. 

Het DES Centrum mocht het manuscript al lezen. "Het is een openhartig boek. Vera vertelt over de ziekte van haar moeder, over pijnlijke uitstrijkjes bij de gynaecoloog, over seks en over onrustige cellen. De artsen die haar behandelen kennen wij niet persoonlijk, maar de types die Vera neerzet in haar boek, zoals de dokters Poessimist, Do Dil en B.A. Gatel, zullen veel van ons herkennen. De schrijfster neemt ons mee in haar leven en vertelt hoe haar kijk op seksualiteit na diverse operaties verandert. Het verhaal is afwisselend emotioneel, grappig, pijnlijk, ontroerend en heftig." 

"Hønk & Poppie" is een uitgave van Elikser Uitgeverij, Leeuwarden.

Wil je het boek bestellen? Kijk dan op http://webshop.elikser.nl/hnk-poppie 

Vera Wijnveen heeft voor de presentatie van haar boek een midweek georganiseerd voor DES-betrokkenen. Daarover lees je hier meer.