Meld gezondheidsklachten

Het DES Centrum vindt het belangrijk om gezondheidsklachten van DES betrokkenen te blijven registreren.  
Het monitoren van volgende generaties kan duidelijk maken of bepaalde gezondheidsklachten of afwijkingen bij DES-betrokkenen vaker voorkomen. Onderaan deze pagina vind je een formulier voor het melden van gezondheidsklachten van DES-kleinkinderen (de 3e generatie). Op deze melding is het Privacy beleid van het DES Centrum van toepassing. 

Het DES Centrum is in 2013 een samenwerking aangegaan met het Lareb voor structurele verzameling van deze gezondheidsklachten voor de 1e en 2e generatie.

Het Lareb Bijwerkingeninstituut bewaakt de veiligheid van het gebruik van geneesmiddelen.

Over het vragenformulier van het Lareb:

Het vragenformulier voor de melding bij het Lareb is vrij uitgebreid dus je moet hier echt even tijd voor nemen. De verplichte vragen worden gemarkeerd door een sterretje. Deze kun je dus niet overslaan en je moet hier iets invullen, anders kun je de melding niet afmaken. Een voorbeeld van zo'n verplichte vraag is de begindatum van het optreden van de melding. Het invullen van het jaartal is hier verplicht. Probeer zo goed mogelijk te bedenken wat het jaar was waarin de klacht duidelijk werd. Als je dit niet zeker weet, maak dan een zo goed mogelijke schatting. Anders kom je niet verder met het formulier. Heb je hier advies bij nodig, neem dan gerust contact op met het DES Centrum via telefoon of e-mail.

De naam van het verdachte geneesmiddel is DIETHYLSTILBESTROL. Typ minimaal 3 letters voor een suggestielijst. Komt de naam DIETHYLSTILBESTROL niet in het tekstveld, typ het dan zelf helemaal uit.  

Startdatum geneesmiddel is het jaar waarin de zwangerschap begon. Bij de vraag: 'Hoe gebruikt u het geneesmiddel' selecteer je als DES moeder de manier waarop je het middel kreeg toegediend. Ben je DES-dochter of DES-zoon dan kies je 'andere toedieningsweg' en dan 'via placenta'.

Het wijst zich hopelijk vanzelf. Alvast bedankt voor de melding! Zijn er toch nog vragen of lukt het niet, laat het ons a.j.b. even weten via voorlichting@descentrum.nl  

Wil je een gezondheidsklacht melden over DES-moeders, DES-dochters of DES-zonen? Klik dan hier

Wil je een gezondheidsklacht melden over een DES-kleindochter of kleinzoon? Vul dan onderstaand formulier in. 

 

Eens per jaar worden de meldingen geanonimiseerd besproken in de Wetenschappelijke Advies Commissie van het DES Centrum. Zo nodig wordt er op basis van de meldingen actie ondernomen. Je wordt hierover geïnformeerd via de DES Flits.  
Klik hier als u de tekst niet kunt lezen
Velden met een * zijn verplicht