DES Screeningsprotocol

Het screeningsprotocol dat in onderstaand artikel beschreven staat is in 2012 geëvalueerd en opnieuw geformuleerd. Hier vindt u het DES-screeningsprotocol voor DES-dochters.

(beschreven in: "Verheijen R.H.M., Verloop J., Helmerhorst, Th.J.M.; DES-kundigheid blijft noodzakelijk. NTvG 2013; 157: A6809"

 • 2 reacties zelf reageren > toon reacties >
  • 15-11-2012

   Ik , desdochter, heb vanavond deelgenomen aan een focus tbv Des(na-)zorg waar uitgebreid over het nieuwe protocol werd gesproken. Hier werd duidelijk dat 1 x in de 5 jaar zoals het bevolkingsonderzoek voorschrijft voor Desdochters te weinig is , dus is gekozen voor 1 x 2 jaar. Ikzelf ga jaarlijks voor een uitstrijkje naar de gyneacoloog, dit voelt voor mij prettig en de gynaecoloog die helaas nu met pensioen is vindt/vond dit prima. Ik denk dat dit dan ook heel persoonlijk is hoe vaak je een uitstrijkje wilt laten maken.

   Ilonka
  • 26-08-2012

   Als de uitslagen altijd goed zijn is het dan noodzakelijk om 1 x per 2 jaar uitstrijkje te laten maken, mijn Gynaecoloog vindt het niet echt nodig... Hij weet dat ik DES dochter ben, heeft vroeger bij mij een colposcopisch onderzoek verricht toch heeft hij een "gewoon"uitstrijkje genomen, zoals bij bevolkingsonderzoek.. Gaarne jullie advies of reactie. Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet, Carole

   Carole Rijvers
  Reageer ook