Emotionele gevolgen

Blootstelling aan DES kan diep ingrijpen in het emotionele leven van DES-dochters. Veel vrouwen maken zich zorgen om hun eigen gezondheid. Dat gaat niet alleen over de problemen die zij nu hebben, maar ook over (gezondheids)problemen die ze in de toekomst kunnen krijgen.

Als DES-dochter heb je vaak te maken met allerlei emoties:

 • Je maakt je misschien zorgen of bepaalde gezondheidskwalen soms ook te maken kunnen hebben met DES, ook al zijn die aandoeningen niet officieel beschreven als DES-aandoeningen.
 • Boosheid, omdat je vindt dat DES nooit voorgeschreven had mogen worden.
 • Verdriet, wanhoop en depressie, omdat je soms langdurige trajecten van vruchtbaarheidsbehandelingen meemaakt. Of miskramen of soms zelfs het overlijden van je kindje moet verwerken.
 • Angst voor de eventuele gevolgen voor je eigen kinderen.
   

Daarnaast kunnen DES-dochters te maken krijgen met relatieproblemen vanwege DES. Met name de mogelijke gevolgen op het gebied van vruchtbaarheid en zwangerschap zijn een gevoelig onderwerp en kunnen voor problemen in een relatie zorgen.

Soms is DES moeilijk bespreekbaar tussen moeder en dochter, of zijn dochter en moeder wederzijds (over)bezorgd. Ook kunnen DES-dochters schuldgevoelens hebben. Wanneer de moeder bijvoorbeeld borstkanker heeft, kan de dochter zichzelf verwijten maken. Om haar is immers DES voorgeschreven aan de moeder. Soms is DES zelfs een onbespreekbaar onderwerp tussen moeder en dochter.

 • 7 reacties zelf reageren > toon reacties >
  • 15-04-2019

   Mijn moeder vertelde mij op mijn 18e dat ze geen DES maar een verwante pil heeft geslikt. Welke?? Met welke gevolgen??

   C.M.Smilde
  • 02-04-2018

   Hallo allemaal, Ik ben ook een des dochter, ik was per direct zwanger van alle twee zonen. naar de eerste zwangerschap werd ik 30 en ben uit de bevolkingsonderzoek eruit gehaald ik heb 13 jaar lang onder controle gestaan verschillende paps gehad meerdere keren zijn negatieve cellen weg gebrand. Naar 13 jaar kwamen ze er ook achter dat ik de barmoedehalskanker gen bij mij droeg, en wij hebben besloten samen met de gynaecoloog om mijn barmoede weg te halen. Dit jaar word ik 50 en vorige week een bevolkingsonderzoek gehad voor mijn borsten ik ben positief in gesteld maar ik zeg jullie eerlijk ik knijp hem best. Maar ik zei altijd van wat ben ik blij dat ik geen dochters heb gekregen dat ik het niet door kan geven daar bedoel ik de barmoedehalskanker gen. Maar nu lees ik dat er gevolgen kunnen zijn voor des klein zonen. Het zal de toekomst uit wijzen. Groet jet

   Jet
  • 17-09-2015

   Beste DES-moeders, Mijn moeder ontkent DES gebruikt te hebben en verbood mij zelfs om bij een gynaecoloog op consult te gaan, omdat zij dat emotioneel niet aankon. Gelukkig heb ik een goede arts die mij overtuigde dit, tegen de zin van mijn ouders in, toch te doen (ik was destijds 17 jaar). Deze gynaecoloog vertelde mij toen dat ik DES-dochter ben en geen of zeer moeilijk kinderen zou kunnen krijgen. Dit kon ik niet met mijn ouders delen omdat ze me verboden erover te praten omdat mijn moeder dat niet aankon. Ondanks dat ik de afgelopen 40 jaar veel lichamelijke ellende heb ondervonden door het DES-gebruik van mijn moeder en ik daardoor minder kinderen heb gekregen dan dat ik gewild had, vind ik het ontkennen van DES door mijn familie het allerergste. Ik voelde me daardoor erg angstig, verdrietig en eenzaam. Ik ben er overigens van overtuigd dat een DES-moeder absoluut geen blaam treft en heb nooit boze gevoelens naar mijn moeder gehad over het feit dat ze DES gebruikt heeft. Maar ik had zo graag gewild dat ze mee was gegaan naar de halfjaarlijkse controles bij de gynaecoloog en me emotioneel had gesteund bij de vervelende behandelingen en miskramen. Dus DES-moeders: u treft absoluut geen blaam, maar probeer uw dochter/zoon hier alstublieft in te steunen. Lisa S

   Lisa S
  • 23-04-2014

   Hoi, ik ben geen des dochter, maar gravibinan dochter. Veel problemen met menstruatie, ziek pijn incl. flauwvallen. Veel transpireren. Emotionele problemen. Tweehoornige baarmoeder. Onrustige cellen pap4, zijn verwijderd. Altijd veel witvloed. Niet zwanger worden. 10 icsi kansen (5 pogingen) waarvan 1 minimaal HCG verhoogd maar zette niet door. Embryo's zijn perfect maar blijven niet hechten. Cystes in borsten. Altijd snel warm,rood gezicht. Ik vraag me toch wel eens af of gravibinan wel zo goed was, want ik heb dezelfde symptonen als des dochters. Wie herkent dit en/of weet hier meer van? Gr. C (40 jr)

   Christine
  • 04-01-2014

   ben DES dochter. Geen problemen ervaren als zodanig. Bewust kinderloos. Waarschijnlijk deels ook door de wetenschap dat het problemen kan opleveren, maar ook om andere redenen. Verder nooit problemen gehad met menstruatie en ook nu in de overgang nauwelijks klachten. Wel jaren geleden onderzoek en ingreepje gehad vanwege onrustige cellen baarmoederhals. Is allemaal goed verholpen. Het enige 'zure'gevoel is het feit dan mijn moeder borstkanker kreeg en daar aan is overleden. Ik bedenk dan dat zij zo graag een kind wilde na miskramen en dood en te vroeg geboren kinderen en mij kreeg toen zij 40 + was en het dan uiteindelijk toch met de dood moet bekopen. Dat vind ik wel heel erg.

   Marina
  • 12-07-2012

   Ik ben ook een DES-dochter. Ben daar pa na het overlijden van mijn moeder in 2004 door mijn zus op attent gemaakt.Zowel mijn zus als ik hebben geen kinderen. Dat is ons nooit gelukt. Wij hebben met name problemen in de emotionele sfeer door het gebruik van onze moeder van het DES-hormoon. Wij hebben allebei erg veel last bij het menstrueren gehad en hebben veel opvliegers en transpireren enorm. wij hebben beide ook emotionele klachten in de vorm van Borderline-achtige symptomen. Daardoor is het voor ons erg moeilijk om een relatie aan te gaan dan wel aan te houden. Mijn zus heeft dit in ergere mate, maar dit zal waarschijnlijk komen doordat zij veel (1948)eerder geboren is dan ik(1964) en de invloed van DES bij haar groter is dan bij mij. Zijn er vrouwen die dezelfde ervaringen hebben als wij?

   Saskia Bom
  • 02-03-2012

   Ik ben ook een D.E.S dochter. Maar ben daar op latere leeftijd achter gekomen.( Geb 1955) Heb heel veel problemen gehad. Met Cyste en operatie`s. Ik heb geen kinderen. Dat is nooit gelukt. Maar mijn 2 broers die na mij kwamen hebben wel kinderen. De dochters daar van hebben problemen met hun menstruatie . Wat enorm pijnlijk is. de jongens hebben allemaal problemen met hun stoelgang. Dit al vanaf hun geboorten. Ik heb onbewust altijd geweten dat ik geen kinderen zou krijgen. Dus daar geen probleem mee gehad. Ik ben wel gescheiden mede door deze aandoening. Maar heb nu al 15 jaar een fijne partner. Ik zit nu in de overgang. Dit gaat niet gemakkelijk. Ik heb enorme opvliegers. Dit al 2 jaar. Medicatie van de arts maakte het alleen maar erger. Dus die rommel neem ik niet. Soms kan ik daar moedeloos van worden. Maar het is niet ander. Ik zoek het nu in de alternatieve geneeskunde en ben in dec naar een mesoloog gegaan. Die meet me door en heeft aanpassingen me voeding en wat kruiden gegeven. Ik transpireer nu minder. De opvliegers zijn er nog wel maar ik kan nu rustig blijven zitten of liggen. Vlieg niet gelijk naar buiten. Ik denk dat de overgang voor mij ook erger is dan voor een andere vrouw. Ik ben nog niemand tegen gekomen die de overgang mee maakt op deze manier. Ik maak me wel zorgen om eventuele baarmoeder hals kanker. Mijn huisarts doet daar niet mee. een uitstrijkje op zich gaat meestal ook niet goed. Vaak bloedingen daarna. en mijn baarmoeder zit zo hoog dat ze geen uistrijkje kunnen doen. Ik heb vaak contact bloedingen. Maar dit ook al me leven lang. Maakme daar ook niet druk om.

   Gerda Schoemaker
  Reageer ook