DES-dochters

 • Overmatige vaginale afscheiding (“witte vloed”)

De meeste DES-dochters hebben afwijkend weefsel op de wanden van de vagina. Dat afwijkende, maar goedaardige weefsel komt normaal alleen voor op de baarmoedermond. Deze afwijking heet adenosis. Adenosis kan vervelend zijn, omdat het vaginale afscheiding (witte vloed) kan veroorzaken. Adenosis verdwijnt vaak naarmate men ouder wordt, dat kan al vanaf het 30e levensjaar.

 • Vormafwijkingen aan de geslachtsorganen

DES-dochters kunnen vormafwijkingen hebben aan de eileiders, baarmoederholte en de baarmoedermond. Vormafwijkingen aan de baarmoedermond zijn bij een eenvoudig inwendig onderzoek door een arts te zien. Om vormafwijkingen aan de baarmoederholte zelf of aan de eileiders te kunnen zien is meer onderzoek nodig. Dat heet een HSG (hysterosalpingogram). Dit is een onderzoek met contrastvloeistof, waarbij de baarmoederholte en -vorm, en de doorgankelijkheid van de eileiders worden bekeken. Het is een tamelijk belastend onderzoek voor de vrouw en wordt daarom niet standaard uitgevoerd. Door die vormafwijkingen kunnen DES-dochters vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen krijgen.

 • Zwanger worden en zwanger blijven

DES-dochters hebben meer moeite dan andere vrouwen om zwanger te worden. Ook als het gaat om het krijgen van een tweede kind, geeft dat bij DES-dochters meer problemen. Als DES-dochters zwanger zijn, kunnen zich tijdens de zwangerschap ook problemen voordoen. Ze hebben een grotere kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, miskramen en vroeggeboortes. Van alle DES-dochters krijgt uiteindelijk 80% een kind. Bij niet-DES-betrokkenen is dat ongeveer 90%.

 • Kanker van de geslachtsorganen

Een klein aantal DES-dochters, 1 op de 1000, krijgt een zeldzame vorm van kanker aan de vagina of baarmoederhals: clear cell adeno carcinoom (CCAC). Deze kanker ontstaat vaak al op relatief jonge leeftijd maar uit recent onderzoek blijkt dat CCAC zich ook op latere leeftijd kan ontwikkelen. Dit is de belangrijkste reden voor DES-dochters om regelmatig op controle te gaan bij de gynaecoloog.
Daarnaast hebben DES-dochters een verhoogde kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Zo'n voorstadium wordt wel (matige of ernstige) dysplasie genoemd of carcinoma-in-situ. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich in de regel langzaam, in tegenstelling tot clear cell adeno carcinoom.

 • Borstkanker?

DES-dochters boven de veertig hebben mogelijk tweemaal zoveel kans op borstkanker als andere vrouwen in die leeftijdsgroep. Dit constateren J. Palmer en collega’s (Boston University School of Public Health) in het vakblad Cancer, Epidemiology, Biomarkers Prevention. Tussen de 40 en 50 jaar vonden zij slechts een licht verhoogd risico, maar boven de 50 leek de risicoverhoging verder toe te nemen. Het aantal vrouwen in deze oudste leeftijdsgroep was echter nog beperkt.
In Nederland is er inmiddels ook onderzoek gedaan naar het risico op borstkanker bij DES-dochters. J.Verloop en haar collega's vonden in hun onderzoek onder Nederlandse DES-dochters geen verhoogd risico op borstkanker (NKI-AVL, DES-net Project). Hun onderzoeksresultaten verschenen in het vakblad Cancer Causes and Control. Voorlopig kunnen we dan ook nog geen duidelijk antwoord geven op de vraag of DES-dochters een grotere kans hebben op borstkanker, hiervoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Vooralsnog hoeven DES-dochters dan ook niet extra gecontroleerd te worden (zie ook screeningsprotocol DES-dochters).

Lees hier meer over de emotionele gevolgen bij DES-dochters
Lees hier meer over de gevolgen bij DES-kleinkinderen
Lees hier meer over de gevolgen bij DES-moeders 

 • 14 reacties zelf reageren > toon reacties >
  • 12-08-2019

   Ik weet niet wat men moeder allemaal geslikt heeft.. maar het is veel geweest Ze is al overleden op voordat ik het haar kon vragen.. Geboren in 1966 .. 1980 acute lymfatische leukemie 2016 borstkanker 2017 huidkanker en mei eierstokkanker 2 ziekenhuizen hebben zich al genetica gestort maar ik heb geen gendefecten Mij is in 2017 gezegd dat er geen sprake kan zijn van DES.. ik vraag me af of dat werkelijk zo is? Is er onderzoek gedaan?

   Liesbeth
  • 31-07-2019

   Stop met twijfelen en maak vandaag nog een remedie. Degenen die dat wel hebben, kunnen een getuigenis geven, net zoals wat Ik doe het momenteel omdat mijn moeder genezen was van stadium 5 leverkanker van Dr. Maleek kruidenmedicatie. Lijdt u aan HIV, herpes, kanker, HPV, coeliakie, enz.? Neem vandaag nog contact met hem op en heb je eigen getuigenis. Ik garandeer je 100% genezing. Zijn e-mailcontact is: ultimateherbalcure@gmail.com Zijn Whats-app Contact is: +2348139565427

   Sophie.
  • 06-03-2019

   Ik ben ook DES-dochter, kreeg met 53 borstkanker,zit niet in familie.meeste des-dochters komen nu pas in de leeftijd vanaf 50 jaar en ouder dus onderzoek bij DES-dochters bij Borstkanker is wel zeker belangrijk!!!

   Wendy van Grondelle
  • 14-03-2018

   Ook ik ben een DES dochter, evenals mn zus. Mijn moeder kreeg het hormoon na vele miskramen voor ze zwanger raakte van mn oudste broer. Hij is van 1947. Bij mijn moeder is alles weggehaald toen ze 43 was. Ivm kanker. Ikzelf kreeg toen ik 23 was baarmoederhalskanker in een vroeg stadium. Geopereerd eraan en met hormonen toch zwanger geworden en met 31 jaar baarmoeder verwijderd. Zat vol met bobbels en lidtekens. Eierstokken zijn blijven zitten. Mn zus was 50 toen ze eierstokkanker kreeg. Daar kwamen ze te laat achter dus is overleden. En dat alles volgens de gynaecoloog gevolg van het DES hormoon.

   Diny maas
  • 09-09-2017

   Beste mensen, mijn moeder vermoedt het Deshormoon gebruikt te hebben. Ik heb een hoornvormige baarmoeder, zoon heeft hypopasdie en ik heb borstkanker. Ik ben 46 en er is nooit meer dan een inwendig kijkje genomen om me te vertellen dat ik geen Desdochter ben. Kan dat op deze wijze zo stellig worden geconstateerd? Groeten Hetty

   Hetty v Hoof
  • 17-06-2017

   Is er onderzoek gedaan naar de samenhang chronisch pijnpatient en desdochters?

   Maria P H Cramers
  • 13-03-2016

   Nu ik dit lees zou het heel goed mogelijk zijn dat ik een Des dochter ben, echter mijn moeder ontkent dit!

   Anneriet
  • 29-09-2013

   Vorig jaar is bij mij endometriose behandelt, bleek dat ik meerdere plekken had. Later hoorde ik dat een nicht die ook desdochter is last heeft gehad van emdometriose, Is dit bekend bij andere desdochters of is hier onderzoek naar gedaan?

   Sylvia Weijermars
  • 04-05-2013

   Ik ben ook DES-dochter, na 16 jaar kinderloos (wat we accepteren), maar gelukkig geen kanker tnt. Alleen cysten (in beide borsten). Ik vraag me af of ongewone lengte een bijverschijnsel is van DES, aangezien ze adverteerden voor grote, gezonde babies. Ik ben ongewoon lang, komt niet in de familie voor. En zou mijn ASD daar ook mee te maken hebben gehad?

   Lia Khoe - den Hollander
  • 14-03-2013

   Ik ben DES-dochter. Heb 2 buitenbaarmoederlijke zwangerschappen gehad. Ondanks veelvuldig IUI en IVF geen kinderen kunnen krijgen. Heb inmiddels ook borstkanker (invasief ductaal). Word door DES-centrum niet als zijnde DES-dochter erkend, omdat de inmiddels overleden huisarts het dosier heeft vernietigd, volgens zijn opvolger. En nu lees ik dat mw. J. Verloop in haar promotie-onderzoek vindt 'laten we het wel in perspectief plaatsen' wat betreft de gevolgen van DES. De zorgen over extra gevallen van borstkanker zijn volgens haar onderzoek onterecht. Waar baseert zij haar onderzoek op? Niet op mijn gevolgen, dat moge duidelijk zijn.

   Edith Zaicsek-Schmeitz
  • 07-01-2013

   Ik ben een vrouw van 45 jaar oud, ik weet niet of mijn moeder DES heeft gebruikt maar ik weet wel dat zei veel problemen heeft gehad met zwanger blijven ( vloeien ). Ik heb zelf 2 miskramen gehad, en heb op mijn 29ste al mijn baarmoeder moeten laten verwijderen i.v.m overmatig vloeien en heftige PMS. Ook heb ik geen blaas meer, dit i.v.m. een agressive blaasziekte, ik heb nu een uro-stoma. Mijn vraag is: kunnen deze problemen het gevolg zijn van DES ?

   M.Beens
  • 13-11-2012

   Ook ik heb hier al tijd last van. zijn er meer vrouwen die ook deze klachten hebben? Is dit en klacht die bij meer DES dochters voorkomt.

   Maria
  • 02-10-2012

   Ook ik ben een Des dochter. Mijn twee zwangerschappen zijn geeindigd met een keizersnee, waar na bleek, dat ik bepaalde vrouwelijke hormonen misten. Tijdens de overgang kwamen de sexuele problemen, penetratie was niet meer moglijk vanaf die tijd. De pijn bij het proberen was dusdanig, dat we er maar mee gestopt zijn. Volgens de specialisten op dit gebied hebben na langdurige onderzoeken gezegd, dat ik me er bij neer moet leggen, dat het nooit meer kan. Komt dit meer voor bij Des dochters?

   J.C.Roos
  • 24-01-2012

   Geachte lezer, ik ben fysiotherapeut van een DESdochter. Is er een verband gevonden tussen DES en lymfoedeem of lipoedeem. Mijn client heeft vanaf kind af aan een dikker linker been en is nu meer dan 180 kg. Alvast bedankt voor het antwoord.

   H. Wiersma
  Reageer ook