DES-moeders

 • Een verhoogd risico op borstkanker tussen het 45e en 65e levensjaar

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat DES-moeders in die leeftijdscategorie een grotere kans hebben op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die geen DES voorgeschreven hebben gekregen. Vrouwen in Nederland hebben een groot risico op het krijgen van borstkanker, daarom is het lastig om in wetenschappelijk onderzoek een nog hoger risico aan te kunnen tonen. Dat is de reden dat er zo'n specifieke leeftijdscatergorie is geformuleerd. Alleen in deze levensperiode kunnen wetenschappers aantonen dat DES-moeders een verhoogd risico hebben.

 • Schuldgevoelens

Ook al heeft u destijds uit liefde voor uw kind het advies van uw arts opgevolgd, schuldgevoelens kunnen er zijn. Nog steeds horen wij van DES-moeders hoe lastig ze het vinden om met die gevoelens om te gaan, om ze te bespreken met hun kind en ze een plek te geven. Wij kunnen u geen oplossing bieden, maar als u contact met ons opneemt staan wij met een luisterend oor voor u klaar.

 • Spanning en zorgen over de gevolgen voor uw kinderen en kleinkinderen

Niet alleen u zelf kunt te maken krijgen met de gevolgen van DES, ook uw kinderen en kleinkinderen. Als u zeker weet of vermoedt dat u DES hebt gebruikt, is het goed om dat aan uw kinderen te vertellen. Uiteindelijk is ook hun gezondheid in het geding.

 • 6 reacties zelf reageren > toon reacties >
  • 31-03-2019

   Voor mijn geboorte had moeder 2 miskramen gehad,te vroeg geboren. Nu kamp ikzelf al heel mijn leven met transgevoelens en heb me laatt geuit. Zoekend naar de reden waarom ik zo ben heeft me doen zoeken naar hormonenbehandeling destijds. Kan Des een invloed hebben op de ontwikkeling van het brein?

   Van Dessel Iwan
  • 16-11-2016

   Mijn dochter en ikzelf hebben heel veel geluk gehad. Mijn dochter heeft een zoon en een dochter gekregen op een natuurlijke manier en ik heb nooit ergens last van gehad. Wel ben ik bezorgd voor mijn kleinkinderen en voor mijn dochter. Zij wil er niet graag over praten, en ik weet niet of ze nog een uitstrijkje 1x per jaar doet.Zelf ben ik goed op de hoogte van DES ,maar jonge doktoren en jonge vrouwen weten er niets over. Ook had ik voor DES moeders die zonder gevolgen zijn gebleven toch graag een uitkering gehad, want de angst voor onheil houdt je levenslang bezig

   Margje Smit-Huitema
  • 08-01-2016

   ik heb des geslikt in 64-65 van mijn dochteren van mijn zoon 66-67ik weet alleen de naam nog niet van het medicijn daar kom ik nog wel achter maar wat kan ik doen als ik Borstkanker heb voor genoegdoening vr groet.

   Bw roelofs van Hees
  • 24-03-2015

   Ik ben 82 jaar. Kreeg in 1962 mijn desdochter. Zij is jaren onder controle geweest en is gezond gebleken. Ikzelf heb in de 60er jaren een endometriose ondergaan waarbij eierstokken en eileiders verwijderd zijn. In 2011 kreeg ik borstkanker (amputatie) en in 2014 weer borstkanker en weer amputatie. Is dit schade genoeg om toch eens te informeren of hier enige genoegdoening voor bestaat? Uw antwoord zie ik graag tegemoet. met vrgr. EvdMH

   e.v.d.molen-hogendorf
  • 16-03-2015

   ik ben des moeder en heb 64r zowel borstkanker als 1 jaar daarna eierstok kanker gekregen. Het is niet het BRCA1 of BRCA2 gen komt dit eveneens door DES

   annicque van den Berg Leroux
  • 14-03-2013

   Mijn vrag is, hoe zit het met de DES-dochters in de overgang hebben zij meer klachten als niet Des- dochters.

   E. Camps
  Reageer ook